Geachte mevrouw Barendse,
Graag creageer ik met deze mail op uw brief van 18 november 2019 aan de gemeenteraad van Amsterdam en wethouder Kukenheim.
Er zijn, zoals u stelt in uw brief, inderdaad momenteel tekorten bij de specialistische jeugdhulp. Dat is in Amsterdam niet anders dan in andere gemeenten.
Dank dat u meedenkt over mogelijke oplossingen.
De oplossing die u voorstelt deel ik echter niet. Een OTS is een wettelijke maatregel die in het leven is geroepen om de meest kwetsbare kinderen te beschermen. En in bepaalde gevallen is dat helaas langdurig nodig.
De Gecertificeerde Instelling is de instantie die de rechter kan verzoeken een OTS te verlengen; dat is de mogelijkheid die zij heeft als gecertificeerde instelling. De rechter maakt daarop haar/zijn eigen onafhankelijke afweging.
Het keurmerkinstituut, de instantie die namens het Rijk de GI toetst, is degene die bepaalt of zij gecertificeerd worden. Wij kopen alleen gecertificeerde instellingen in voor de uitvoering van de OTS.
De Inspectie heeft een onderzoek gedaan en schetst de problemen van de GI in Nederland. Een probleem daarbij zijn de wachttijden bij de specialistische jeugdhulp, dat heeft helaas ook tot consequentie dat de GI langer in gezinnen moeten blijven omdat hun problemen niet direct verholpen worden. Daarnaast is de Inspectie het controlerend orgaan binnen de jeugdzorg en in haar brede rapportage is uw visie op de uitvoering van de OTS niet opgenomen.
Wij zien als gemeente geen aanleiding om in te grijpen op het terrein van de OTS-en.
Wel is het mogelijk zo veel als mogelijk te voorkomen dat een beschikking OTS door de rechter uitgesproken moet worden. De gemeente vraagt de gecertificeerde instellingen die wij inkopen sinds 2015 zoveel mogelijk de ouders te motiveren (met hun specifieke expertise en methodieken). Amsterdam doet dat omdat wij ouders zoveel mogelijk vrijwillig willen laten meewerken aan de oplossing van hun problemen; dat is verreweg het effectiefst als je wilt veranderen. Dat lukt hen goed en het aantal OTS-en is dan ook fors afgenomen de afgelopen jaren. de GI bedienen ook minder cliënten dan voorheen, wat inderdaad ook geld bespaart.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
met vriendelijke groet,
Margreet Wiegand
Afdeling jeugd
Onderwijs, Jeugd en Zorg (OJZ)