GI te haastig met perspectiefbesluit

Jurisprudentie i.v.m. uithuisplaatsing >>

Op basis van de stukken en de mondelinge behandeling is de kinderrechter van oordeel dat de verlenging van de machtiging tot uithuisplaatsing van [minderjarige 1] en [minderjarige 2] noodzakelijk is in het belang van de verzorging en opvoeding (artikel 1:265c, tweede lid, Burgerlijk Wetboek).

5.2

De kinderrechter overweegt daartoe als volgt. De kinderrechter heeft in de beschikking van 23 november 2023 aangegeven dat het van groot belang is dat de kinderen kunnen opgroeien op een stabiele en veilige plek en dat er voor hen, mede gelet op de jonge leeftijd van de kinderen en om de periode van onzekerheid zo kort mogelijk te laten zijn, snel duidelijkheid komt over hun perspectief. Daarbij heeft de kinderrechter benadrukt dat in het perspectiefonderzoek van de gecertificeerde instelling ook de voortgang en resultaten van de hulpverlening/behandeling van de moeder worden meegenomen. Door de gecertificeerde instelling is echter al heel snel na de zitting van 23 november 2023, te weten op 5 december 2023 een perspectiefbesluit genomen, waardoor de uitkomst van de hulpverlening/behandeling van de moeder niet is meegenomen. De kinderrechter acht het daarom aangewezen dat het perspectief nader wordt onderzocht en dat het perspectiefbesluit wordt heroverwogen.

5.3

De komende periode dient er veel te gebeuren. Door de gecertificeerde instelling is ter zitting aangegeven dat de moeder herhaaldelijk in hetzelfde patroon terugvalt. De kinderrechter benadrukt dat het van belang is dat de moeder de komende periode de behandelingen aangaat en zich daarvoor open stelt zodat zij haar patroon kan doorbreken. De uitkomst van de behandeling zal moeten worden meegenomen in het opnieuw te nemen perspectiefbesluit. Zoals de moeder ter zitting heeft erkend, is de relatie met de vader van [minderjarige 1] zeer ongezond. Het is van groot belang dat de moeder de veiligheid van de kinderen en zichzelf vooropstelt en de kinderen beschermt tegen onveilige situaties. Dat de moeder zich hiervan bewust is blijkt uit het feit dat zij een AOL heeft op haar woonadres. Binnenkort zullen er twee nieuwe jeugdbeschermers aan de slag gaan. De kinderrechter acht het noodzakelijk dat zij zullen onderzoeken of een intensievere vorm van hulpverlening, zoals een gezinsopname, een mogelijkheid is. Gelet op de ernstige zorgen is thuisplaatsing van de kinderen op dit moment niet in hun belang.


Ga terug