Nieuwsflits 13 november 2020 van De Eigen Kracht Centrale: Familieplan behulpzaam bij angst voor uithuisplaatsing
Familieplan behulpzaam bij angst voor uithuisplaatsing
Twintig landen doen deze week mee aan de jaarlijkse bijeenkomst van het Europese netwerk van Family Group Conferences, de internationale naam voor Eigen Kracht-conferenties. Jaarlijks komen we samen in één van de landen, maar dit jaar uiteraard digitaal. Op ons initiatief wisselen we vijf ochtenden via Zoom met collega’s ervaringen uit. Het is fijn om verhalen te horen en herkenning te vinden in de ervaringen. Een Engelse collega deelde een filmpje waarin een moeder vertelt over haar Eigen Kracht-conferentie: “De jeugdbeschermer stelde voor om in gesprek te gaan over de kinderen, omdat hij zorgen had. Ik zei meteen: ‘Je haalt mijn kinderen niet bij me weg, over mijn lijk’. Hij probeerde me uit te leggen dat hij een bijeenkomst wilde organiseren met onze familie, maar niets kon mij overtuigen dat hij de kinderen niet uit huis wilde plaatsen. Hij vroeg of ik het wilde proberen en naar de bijeenkomst wilde komen.”
“Je komt er niet in”
Ik herkende dit en dacht erbij aan een jeugdbeschermer in ons land die een Eigen Kracht-conferentie had voorgesteld aan een gezin. Zij had zorgen over de kinderen, maar ook over de moeder en vader. Deze moeder had last van psychoses en de vader was depressief. De jeugdbeschermer wist dat er familie was en wilde hen samen de kans geven om een plan te maken. De ouders gaven als enige reactie: ‘We laten onze kinderen niet weghalen’ en hoorden niet wat de jeugdbeschermer probeerde te zeggen. De Eigen Kracht-coördinator mocht bellen, maar ook tegen haar zeiden ze: ‘Je komt er niet in, want jullie willen onze kinderen’.”
Kalm naar buiten
De Eigen Kracht-coördinator: “Ik heb drie keer gebeld en toen mocht ik langskomen. Ik heb niet proberen te overtuigen, maar alleen geïnformeerd en ervaring gedeeld en steeds de regie bij hen gelaten. Bij de afspraak was ook een zus van de moeder en zij sprak haar hoop uit. Dat hielp. Het wantrouwen bleef, maar ze lieten meer familie toe. Tot de bijeenkomst bleven ze vooral boos. Dit veranderde pas een beetje toen ze voelden dat de mensen er voor hen en de kinderen waren. En dat ze echt een kans kregen om zelf een plan te maken. Dat lukte en dankzij veel steun konden de kinderen thuis blijven wonen.” De Engelse moeder in het filmpje besloot ook tot een planbijeenkomst en omschreef haar ervaring: “Ik ging als een gek naar binnen en kwam kalm naar buiten, omdat we voor het eerst vooruitgang hadden gemaakt.”