Verslag gesprek KOG/AKJ n.a.v. de correspondentie

Op uitnodiging van de nieuwe directeur van het AKJ (zie e-mail) hebben Truus Barendse en Alice Jansen op 11 juli 2007 over het beroepsgeheim van de vertrouwenspersoon gesproken.

In de nieuwe vertrouwenspersoon-folders wordt de geheimhouding duidelijker genoemd:

In de folder voor jongeren:

“Je kan je verhaal in vertrouwen aan mij vertellen. Dit betekent dat ik jouw verhaal niet met anderen bespreek. Behalve als je mij iets vertelt dat voor jou of anderen gevaarlijk is. Als ik denk dat het nodig is om jouw verhaal met anderen te bespreken, dan zal ik hier eerste met jou over praten.” en “Alles wat je aan mij vertelt is vertrouwelijk. Ik vertel jouw verhaal niet door aan je pleegouders of anderen. Behalve als je mij iets vertelt dat voor jou of anderen gevaarlijk is, dan moet ik het wel vertellen. Ik zal dat altijd eerst met jou bespreken.”

In de folder voor ouders:
“U kunt uw verhaal in vertrouwen aan de vertrouwenspersoon vertellen. Dit betekent dat hij uw verhaal niet met anderen bespreekt. Behalve als daar heel dringende redenen voor zijn. De vertrouwenspersoon zal dit altijd eerst met u bespreken.”

In de folder voor hulpverleners:
“De vertrouwenspersoon behandelt de informatie die hij van de cliënt krijgt vertrouwelijk, tenzij zwaarwegende argumenten zich hiertegen verzetten.”

(van de “heel dringende reden” kon de directeur geen voorbeeld geven; het betekende in ieder geval niet dat het aan een instelling gemeld zou worden als ouders zeiden dat ze van plan waren een kind te laten onderduiken.)

Het is voor cliënten altijd mogelijk iets uit een dossier te laten verwijderen of het dossier te laten vernietigen. Als geen vernietiging wordt verzocht, bewaart het AKJ de dossiers 10 jaar.

Sinds 2006 kunnen cliënten in alle regio’s van de raad voor de kinderbescherming ook gebruik maken van de AKJ-vertrouwenspersonen. De raad betaalt dit uit eigen zak, heeft daar geen extra geld voor gekregen van het Ministerie van Justitie. Desniettemin werkt het AKJ voor de raad precies zo als voor de instellingen voor jeugdzorg waar het AKJ door de provincies betaald wordt.
Op het ogenblik is de nieuwe website van het AKJ in de maak, waarop zaken als hierboven te vinden zullen zijn.

KOG is blij met deze werkwijze van het AKJ, maar houdt de handelwijze van de vertrouwenspersonen voor zover ons dat mogelijk is, nauwlettend in de gaten. Hiervoor zijn wij dus helemaal afhankelijk van uw berichten. Meld ons uw slechte en goede ervaringen!

AKJ-OPMERKINGEN

Van: Ineke Glissenaar [mailto:I.Glissenaar@akj.nl]
Verzonden: vrijdag 14 september 2007 9:51
Aan: T.P.Barendse
CC: Al ice Jansen
Onderwerp: RE: verslagje gesprek
Urgentie: Hoog

Beste Truus,

Ik kan me vinden in het verslag met twee opmerkingen daarbij. Ik kan genoeg voorbeelden noemen, maar deze zijn uitputtend en niet als concrete voorbeelden aan te bevelen op te nemen, want dan vergeet je altijd iets. Het is wat er onder ligt, namelijk dat we zaken bespreken (ook als die zwaarwegend zijn) met de client én onze eigen professie dienen te hanteren, namelijk nadat het aan de client gemeld is toch actie te ondernemen ter bescherming van de client, of anderen. Daarnaast kunnen cliënten stukken uit dossier laten verwijderen, indien het stukken zijn die zij zelf hebben aangeleverd. Meestal is dat zo, maar in het dossier zitten ook logboek zaken van ons.

Hoop dat je hiermee verder kunt, groet
Ineke Glissenaar
Directeur
Nijenburg 150
1081 GG Amsterdam
i.glissenaar@akj.nl
www.akj.nl
020 - 521 99 50
06 - 425 19 230