Zonder toestemming gemaakte geluidsopname van (deel van) gesprek waar iemand zelf niet bij was |
Belangrijke uitspraak voor de praktijk over stiekem gemaakte geluidsopnamen:
Jeugdbeschermer maakt bezwaar tegen de door moeder als productie overgelegde opname en uitwerking van een gesprek dat bij moeder in de huiskamer door de jeugdbeschermer is gevoerd. Jeugdbeschermer wist niet van maken van opnamen. Betreft ook vertrouwelijk gesprek met [kind] toen de anderen, o.m. moeder, de kamer hadden verlaten.
Hof: productie wordt buiten beschouwing gelaten. Gelet op art. 139a (strafbaar stellen stiekem afluisteren) en 139e onder 3 ( strafbaar stellen van het aan anderen ter beschikking stellen van de stiekem gemaakte opname) Sr bevat deze bijlage onrechtmatig verkregen bewijs en volgt dat moeder en advocaat door het maken van deze opname en het overleggen in strijd met de wet hebben gehandeld.
2.6
"De jeugdbeschermer heeft bezwaar gemaakt tegen de door de moeder als productie 70c overgelegde opname en uitwerking van een gesprek dat bij de moeder in de huiskamer door de jeugdbeschermer is gevoerd op 14 februari 2019. Zij was niet op de hoogte van het feit dat het gesprek bij de moeder werd opgenomen. Een deel van de opname betreft een vertrouwelijk gesprek van haar met [naam kind 1] toen de andere aanwezigen in de woning van de moeder, onder wie ook de moeder, de kamer hadden verlaten.
De advocaat van de moeder heeft toegelicht dat de moeder zich genoodzaakt zag om het gesprek op te nemen omdat de jeugdbeschermer weigerde bepaalde besproken zaken te bevestigen. Zij voegt daaraan toe dat ook de vader gesprekken heeft opgenomen en dat hij daarop niet wordt aangesproken.
Het hof is van oordeel dat productie 70c buiten beschouwing moet worden gelaten. Gelet op het bepaalde in artikel 139a (strafbaar stellen stiekem afluisteren) en 139e onder 3 ( strafbaar stellen van het aan anderen ter beschikking stellen van de stiekem gemaakte opname) van het Wetboek van Strafrecht bevat deze bijlage onrechtmatig verkregen bewijs en volgt uit die artikelen dat de moeder en de advocaat door het maken van deze opname en het overleggen daarvan in strijd met de wet hebben gehandeld."
Contactpersoon mr A. Groenen zegt:
Ik leg altijd constructief uit, waarom ik opnames wil maken:
1. tijdens het gesprek kunnen emoties hoog oplopen, en dan ontgaan je veel dingen die gezegd worden. Het naderhand beluisteren kan dan zorgen voor het juiste perspectief;
2. er komt simpelweg te veel op je af, en door e.e.a. op te nemen gaat geen info verloren;
3. als er misverstanden zijn, kunnen die eenvoudig worden opgelost/gecorrigeerd;
4. ze kunnen dienen als "besprekingsverslag";
5. slechts op de laatste plaats kunnen ze gebruikt worden in klachtenprocedures indien betrokkenen over de schreef zijn gegaan. Hierbij is van belang dat zowel het SKJ alsook het Medisch Tuchtcollege opnames toestaan als bewijsmateriaal, zolang de tekst maar is uitgeschreven.
Als mensen de redenen van het opnemen openlijk noemen (TIP om op te nemen), is er een veel grotere kans om toestemming te krijgen.
Nog een tip: voor het maken van opnames is geen "toestemming" nodig. Het is uiteraard wel fatsoenlijk het te melden. De andere gesprekspartner heeft dan het recht zich aan het gesprek te onttrekken.
In de incidentele gevallen dat een raadsmedewerker/gezinsvoogd/VT medewerker dat heeft gedaan, heb ik onmiddellijk op vervanging daarvan ingezet. In een 1 op 1 gesprek tussen zo'n medewerker en de cliënt is er immers alleen sprake van privacygevoelige informatie van de cliënt. Mijn ervaring is dat medewerkers met een rechte rug en vertrouwen in eigen vakbekwaamheid, nimmer een geluidsopname tegenwerken. Integendeel, dat juist aanmoedigen.
Maar een opname van een gesprek waar u zelf aan deelnam kunt u gebruiken, ook als de ander niet wist dat u opnam:
https://ictrecht.nl/2014/07/04/gebruik-van-een-stiekeme-geluidsopname-als-bewijs/?fbclid=IwAR09P4RafMJ6Fxc0KJnKQClTMdr8h3YxFkck8WP8o_Pk85YzXQEv8-5p7xQ
RBHAA:2008:BE8760 (30-07-2008)